zondag 22 december 2013

Canicross: wat zijn de beste schoenen?Deze vraag wordt nogal eens gesteld door beginnende canicrossers en is niet zo makkelijk te beantwoorden omdat passende schoenen nu eenmaal erg persoonlijk zijn. Een eerste vereiste bij canicrossen is een schoen met goed profiel omdat de ondergrond waar op gelopen wordt vaak drassig en glad is. Zonder hond kun je op een glad paadje nog rustig aan doen, maar als je flink wordt voortgesleurd is dat een ander verhaal. Spikes mogen niet worden gebruikt omdat je daarmee je hond kunt verwonden en op een glibberige rondje heb je met gewone schoenen een behoorlijke kans om uit te glijden. Je ziet dan ook regelmatig deelnemers finishen die onderweg een modderbad hebben genomen. Verder is het voor de snellere canicrossers van belang dat de schoen geschikt is voor hoge snelheden van soms meer dan 20 km/u en dus flexibel en licht van gewicht is. Dikke zolen lijken prettig om de schokken op te vangen maar maken de schoenen onnodig zwaar en lomp en verhogen de kans om door je enkels te gaan. Hoe dichter je voet bij de grond zit hoe beter (veiliger) maar de meeste echte barefootschoenen met dunne zolen bieden voor canicrossen weer te weinig grip en bescherming op gladde paden met stenen en boomwortels.

Tot voor kort waren speciale cross- of trailschoenen in Nederland nauwelijks te krijgen terwijl in Engeland al jaren trail- of fell-schoenen voor de meest extreme omstandigheden werden verkocht. Ik heb zo’n 25 jaar geleden al eens een paar Walsh-fellschoenen uit Engeland besteld wat overigens geen succes was omdat het een soort erg stijve voetbalschoenen bleken te zijn. Dankzij de hype van het trailrunnen hebben bij ons tegenwoordig ook steeds meer hardloopwinkels een aantal modellen in het assortiment. Hieronder volgt een overzicht van de schoenen die we de afgelopen 6 jaar voor het canicrossen hebben aangeschaft (de meeste modellen zijn online besteld en vaak uit Engeland), en enkele andere populaire modellen die we niet zelf hebben getest.

Inov-8
9 jaar geleden was Inov8 zo’n beetje het eerste merk trailschoenen dat in Nederland op de markt werd gebracht en dus werden dit de eerste schoenen die we speciaal voor het canicrossen kochten. Fred heeft zijn Roclite’s (340 gram bij maat 44,5) vooral gebruikt voor duurlopen en wandelingen omdat ze voor wedstrijden niet snel genoeg aanvoelden. Ze hebben uitstekende grip maar zijn wat stug in de afwikkeling voor een wedstrijdschoen. Ik had zowel een paar Roclite’s als het lichtste model op dat moment, de Mudroc, maar heb ze weinig gebruikt doordat de pasvorm voor mij niet ideaal was. 
Ondertussen zijn er veel nieuwe modellen van Inov8 bijgekomen die ideaal zijn voor canicrossers.

X-Talon 212 en 190 (de nummers geven het gewicht aan in maat 42)
Sinds begin 2014 heb ik de lichte X-Talon 212 (oranje/blauw) en Ruben loopt al wat langer op de nog lichtere X-Talon 190 (oranje). Het grootste verschil tussen deze 2 modellen is (behalve de kleur en het gewicht) dat de drop bij de 212 6 mm is en bij de 190 3 mm. Drop is het verschil in hoogte tussen voorvoet en hak, hoe lager hoe minimalistischer en hoe dichter je blote voeten benadert. Iemand die altijd op de voor/middenvoet landt, kan meestal goed overweg met een lage drop maar voor een haklander is dat vaak wat meer belastend voor de kuiten en achillespezen. Wie normaal met schoenen loopt die een drop van 10 mm of meer hebben, kan beter kiezen voor de 6 mm variant. Inmiddels heeft Fred de 212 ook aangeschaft en lopen we allemaal zeer tevreden op deze fantastische schoenen, de grip is perfect op de meest glibberige paadjes, er komt geen zand door het bovenwerk, ze blijven ook onder natte omstandigheden superlicht en de slijtage valt erg mee. Het rubber van de noppen is vrij zacht om ook op stenen goede grip te bieden en slijt daardoor wel wat sneller dan harder rubber. De veters zijn wat aan de gladde kant en zonder dubbele knoop willen ze nog wel eens loslaten. Verder heeft de schoen een erg soepele zool met weinig demping en geven ze weinig steun. Van de 212 bestaan 2 breedte modellen: standard fit en precision fit voor bredere en smallere voeten. Fred heeft de standard en ik heb nog genoeg ruimte in de precision. Er bestaat sinds kort ook een X-Talon 200 die tussen de andere 2 modellen in zit qua gewicht en een drop van 3 mm heeft, voor wie niet van oranje houdt is deze er in zwart/geel/rood.


Asics Fuji Fell Racer (230 gram in maat 39. 300 gram in maat 44,5)
Deze schoen is lekker licht en heeft een redelijk profiel, minder goed dan de X-Talons van Inov-8 maar voldoende om op de meeste parcoursen op de been te blijven. Het profiel slibt wat meer dicht waardoor je wat grip verliest en het gewicht toeneemt. Voor de duinen zijn ze minder geschikt omdat er vrij veel zand inkomt door de luchtige mesh bovenkant. Voor mensen die de Inov-8 te instabiel vinden is de Fell Racer een goed alternatief met een iets bredere basis en iets stuggere zool. Ze lijken qua afwikkeling meer op een 'gewone' schoen en hebben een wat hogere hiel (drop). Bij Fred begint de bovenkant al wat gaten te vertonen (zie foto), bij mij is nog geen slijtage te zien maar ik heb ze wat minder vaak gebruikt.Nieuw van Asics is de Fuji Runnegade: veel profiel, 6 mm drop en een gewicht dat vergelijkbaar is met de Fell Racer. Extraatje is het materiaal dat de schoen boven de enkel omsluit zodat er geen steentjes naar binnen kunnen. Ze zijn te bestellen bij Zalando voor wie ze wil proberen:
 


Mizuno Wave Harrier
270 gram in maat 38,5 en 360 gram in maat 44,5 (unisex model)

Dit is de schoen waarop ik door de jaren heen de meeste canicrosskilometers op heb gemaakt (en Fred ook): een fijne trainingsschoen die licht en soepel genoeg is voor wedstrijden. Er zit een goed profiel onder dat nauwelijks slijt, zelfs niet als je regelmatig wat kilometers over asfalt meepikt. Het model is al jaren ongewijzigd en mijn eerste paar is na 5 jaar nog lang niet op. Het enige probleempje dat ik ermee heb gehad, is een ophoping van zand onder het laagje textiel dat over de zool zit. Als je opeens het gevoel krijgt dat ze een maat kleiner zitten, haal dan de inlegzool eruit en voel in de schoen of je een bobbel tegenkomt. De oplossing is simpel: je knipt het laagje textiel (dat verder geen functie heeft) uit de schoen en het zand kan weer weg. Dat er zand door het mesh bovenwerk heen komt is een minpunt als je zoals ik veel in de duinen en op het strand loopt, maar veel is het niet. Door de schoenen vooraf een beetje nat te maken of met gel in te smeren, kun je ze voor een strandcross nog redelijk zandvrij houden. Het profiel voldoet voor de meeste crossen uitstekend maar slibt soms dicht met klei en grond waardoor je tijdens het lopen minder grip krijgt en de schoen ook zwaarder wordt. De langste afstand die ik op mijn Harriers al canicrossend heb gelopen is 24 km met strand, duinen, sneeuw en ijs. Conclusie: een echt werkpaard dat lang mee gaat en meestal wel ergens voor weinig geld te bestellen is. Helaas wordt de schoen niet meer gemaakt en verwijst Mizuno naar de Hayate als opvolger

New Balance 101
240 gram in maat 42 (herenmodel)

Deze schoen werd door Ruben gebruikt en is een echte wedstrijdschoen die een stuk lichter en soepeler is dan de Harrier. Het profiel is iets minder grof maar voldoende voor de meeste omstandigheden al slibt het wel wat dicht met klei en aarde. De schoen neemt weinig vocht op en blijft licht aanvoelen, door het bovenwerk komt weinig zand binnen. Er zit geen uitneembaar binnenzooltje in. Naast het lichte gewicht is ook de prijs aantrekkelijk, prettig als je een schoen zoekt voor kinderen die er binnen een jaar uitgegroeid zijn.Pearl Izumi Peak II
250 gram in maat 40 (damesmodel, valt erg klein)

Een heel comfortabele schoen met iets meer demping en toch heel licht. Het profiel is niet grof genoeg voor het echt gladde werk maar is voldoende voor niet al te natte bospaden. Ik vind dit een heerlijke schoen voor langere wedstrijden op droge paden (bijvoorbeeld tijdens de TDM bij de langere  afdalingen over harde paden in de bergen) en voor de langere duurlopen. Het bovenwerk laat weinig zand door. Het gekke is dat de (weg)wedstrijdschoen van Pearl Izumi, de Streak II een bovenwerk heeft dat helemaal geen zand doorlaat waardoor ik bij trainingen in de duinen en op het strand vaker voor die schoen (zonder profiel) kies. De langste afstand die ik met de Peak heb gelopen is 17,5 km (zwarte ronde in Castricum).

Icebug Acceleritas
185 gram in maat 39 (damesmodel)

Icebug is een Zweeds schoenenmerk dat in Nederland nog nauwelijks te krijgen is. Op dit moment zijn ze erg moeilijk te vinden (Amazon.de). Het is een superlichte schoen die ook nog eens heel veel profiel heeft en dus ideaal voor erg natte en glibberige omstandigheden. Het profiel slibt niet dicht zodat de zool na afloop van een modderig rondje op bijvoorbeeld het Mudmaster-parcours nog bijna helemaal geel is. De schoen neemt nauwelijks vocht op en laat geen zand door dus blijft licht, zelfs als je diep door de bagger moet. Verder kun je van zo’n lichte schoen geen steun verwachten en is er van demping ook weinig te merken. Zoals bij de meeste minimalistische schoenen (4mm drop) ontbreekt ook hier het binnenzooltje. Ik voelde mijn kuiten wel iets meer na mijn eerste wedstrijd op deze schoenen maar dit kun je in de trainingen rustig opbouwen.

Het is jammer dat de tong van de schoen niet wat langer is, ik moet mijn schoenen altijd zo hoog mogelijk doorveteren omdat mijn smalle hielen anders teveel op en neer kunnen bewegen. Bij deze schoen betekent dat dat de veters niet of nauwelijks op de tong rusten en dus in de bovenkant van mijn voet snijden. De veters zijn dan ook nog eens zo extreem dun dat dit echt niet comfortabel zit.


Uiteindelijk heb ik er een extra stuk tong ingenaaid van een oude Nike-wedstrijdschoen en dit lijkt goed te werken zodat ik er ook wat langere afstanden op kan lopen zonder dat het pijn gaat doen. Het zijn nu wel Nike-bugs geworden. Ik heb er ook maar een paar wat dikkere veters in gedaan omdat ik die dunne spaghettisliertjes niks vind. Het nut van die extreem dunne veters (die je ook terugvindt bij Salomon) ontgaat mij volledig, ze gaan eerder los, zitten niet lekker en snijden in je vingers bij het aansjorren.

Qua pasvorm lijken de Icebugs aan de smalle kant maar bij mijn (heel) smalle voeten passen er nog makkelijk extra zooltjes in en hou ik nog voldoende van de originele veters over voor drie knopen. Voor mensen met bredere voeten lijkt me de teenruimte wat aan de krappe kant. De neus loopt smal toe wat typerend is voor fell schoenen. In echte winterse omstandigheden met sneeuw en ijs doen ze het uiteraard uitstekend. Het profiel slijt iets te snel maar dat komt waarschijnlijk doordat ik ze niet alleen op modderige canicrossrondjes gebruik maar ook op het strand en in de duinen en er ook graag op wandel.


Update: De schoenen gaan helaas niet erg lang mee: de zolen van de Icebugs begonnen na 2 winters los te laten en moesten door de schoenmaker aan elkaar worden gelijmd en het profiel is al voor de helft verdwenen.

Montrail Rogue Fly
180 gram in maat 39
 
Een heerlijke schoen, even licht als de Icebugs, veel meer comfort en wat minder profiel. Door het gewicht is het een ideale wedstrijdschoen. Ze zitten en lopen erg fijn en zijn alleen niet geschikt als het erg nat/glad is en er meer dan 1 cm modder ligt. Tijdens de 16 km lange trail van Arleux glibberde ik regelmatig alle kanten uit. In de sneeuw deden ze het fantastisch en ook voor gras, duin en strand zijn ze heel geschikt al komt er wel een beetje zand door het bovenwerk. De kleine nopjes slijten gelukkig nauwelijks zodat ze waarschijnlijk best lang mee gaan.

Merrell Trail Glove
220 gram in maat 45 (herenmodel)

Door Fred aangeschaft als barefoot trailschoen maar niet echt geschikt voor canicrossen. De schoen heeft veel te weinig profiel waardoor je op de meeste paden niet veilig op hoge snelheid kunt canicrossen. Bovendien komt er heel veel zand door het bovenwerk zodat hij evenmin geschikt is voor een rondje door de duinen of op het strand. Wordt daardoor vooral gebruikt op kantoor en voor lunchwandelingen en daarvan slijt de Vibram zool al zo snel dat de levensduur nogal beperkt lijkt te zijn. Het is overigens een heel populaire schoen waar veel lopers probleemloos langere trails op lopen dus voor andere activiteiten dan canicrossen en door zand lopen is het ongetwijfeld een fijne schoen.

New Balance minimus
170 gram (damesmodel)

De minimus was mijn eerste minimalistische (barefoot) schoen en best lekker om een beetje op te crossen maar voor het echte werk zit er (veel) te weinig profiel onder en voel je stenen en boomwortels teveel door de zool heen.

Adidas Swoop
Deze schoen wordt helaas niet meer gemaakt maar is door het grove profiel, de soepele zool en het lichte gewicht erg geschikt voor canicrossen. In Engeland is er hier en daar nog een paar te krijgen voor belachelijk weinig geld. Fred heeft ze getest op een van de meest glibberig rondjes in de Haarlemmermeerse klei en was erg enthousiast over de grip.


Adidas maakt nog wel een aantal andere typen trailschoenen en een model dat veel gebruikt wordt bij het canicrossen is de Kanadia, vooral populair bij mensen met erg sterke honden. Dit model is wat zwaarder en stugger dan de eerder beschreven schoenen maar heeft een goed profiel (dat wel weer snel dichtslibt) en als extraatje een soort rembalkje aan de achterkant wat handig schijnt te zijn als je wilt voorkomen dat een hond van 40 kg er al voor het startschot met je vandoor gaat. Dit rembalkje slijt wel snel zodat Kanadia-liefhebbers wat vaker nieuwe schoenen nodig hebben. De schoen is niet duur en er bestaan ook Goretex-modellen van voor wie zijn voeten graag droog houdt. Adidas Kanadia:


  

Daarnaast is er nog de Adizero XT 4, een lichte trailschoen met een stevig profiel dus waarschijnlijk ook heel geschikt:

Salomon (niet getest):

Heel populair bij veel canicrossers zijn schoenen van het merk Salomon, met name de lichtere modellen zoals de Speedcross, de Fellraiser en de voor nog wat extremer omstandigheden ontworpen Fellcross (die ik graag zou testen maar nog niet voor een probeerprijs ben tegengekomen):

Decathlon
Deze wedstrijdtrailschoen heeft een stevig profiel en is waarschijnlijk wel geschikt voor canicrossen:

29 opmerkingen:

 1. Voor de Salomon speedcross, via AliExpress te bestellen voor een leuke prijs. Heb er al 3 paar vandaan voor gemiddeld 35 euro en de kwaliteit is goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Excellent post.I was looking for this certain information for a very long time.
  I was checking constantly this blog and I am impressed!
  iMindMap Crackfor capturing ideas and working directly to solve problems. Mind maps pull ideas from your heart after capturing road styles and gifts without compromising.
  ZBrush Crack provides an arsenal of tools to help with this task, ensuring that no matter what you have in mind, there is a way to get the perfect foundation and then move on to the next level. The best known of these systems is explained here.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thanks for sharing such great information, I highly appreciate your hard-working skills which are quite beneficial for me. Sony Vegas Pro Crack

  BeantwoordenVerwijderen
 4. I am very happy to see this blog very much. Thanks for sharing this useful information with us Keep it up and keep sharing this type of article with us.
  bluebeam revu free download with crack
  bandicut torrent
  gihosoft iphone recovery crack
  recover my files activation key
  folder guard license key
  Crack Like

  BeantwoordenVerwijderen
 5. What the? I know this is a theme, but I was wondering if you know where I can find the captcha plugin for my comment form?
  I use the same blogging platform as yours and I have it
  are you struggling to find it? Thank you!
  wondershare pdfelement crack
  windows 10 home crack
  euro coach simulator crack

  BeantwoordenVerwijderen
 6. if you'd want to hire a blogger, I'd be happy to do so.
  I'm sure this will be a big help to you, and I look forward to it.
  I'd be happy to help if you ever need someone to shoulder some of your responsibilities.
  My blog will link back to yours in return for writing material for yours.
  If you'd like to get in touch, please do so by email. I appreciate your kind words!
  abbyy finereader crack
  movavi 360 video editor crack
  manycam crack license key

  BeantwoordenVerwijderen
 7. My cousin recommended this website to me. I'm not certain if
  He wrote this post since no one else knows as much about my condition as he does.
  You're incredible! Thanks!
  coolutils total audio converter crack
  kaspersky anti virus crack
  appbeyond compare crack
  anytrans crack crack

  BeantwoordenVerwijderen
 8. This is a large cup. On your website, keep up the good work.
  Your blog has a lot of potential, and I look forward to exploring it further.
  Thank you very much for your hard work. I'm going to go out and find it for myself.
  It's something I'd suggest to others. They will, I am certain.
  utilise this website
  source insight with crack
  icecream pdf editor pro crack
  movavi photo editor crack
  vmware vcenter converter standalone crack

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Excellent post, I conceive site owners need to learn a whole lot from this site it's really user-friendly. Thanks for sharing it.

  Totally Accurate Battle Simulator Crack
  vsdc video editor crack

  BeantwoordenVerwijderen
 10. This plan is stupid! Of course you know how to entertain the reader.
  Between your ease and your videos, it almost inspired me to start my own blog (well, almost ... ha ha!) Good job.
  I liked what you said and, moreover, the way you presented it.
  That's it!
  ashampoo anti virus crack
  ibm spss statistics crack
  wysiwyg web builder crack
  norton power eraser crack

  BeantwoordenVerwijderen
 11. I like this article. I was searching over search engines and found your blog and it really helps thank you very much…
  audials one platinum you could manipulate your media to your laptop and inside the cloud, but you can effortlessly switch it to cellular gadgets too. audials one platinum could be done very quickly with a cable, or with the Audials One Platinum Crack app if you don’t want to apply a cable. audials one platinum amusement with the Audials player for movies, collection, live television, podcasts, movies, audiobooks, and radio stations. audials one platinum

  BeantwoordenVerwijderen
 12. This software is useful for any designers who need to create 3D structures. This is simple to use. This is something I truly appreciate, and you should try it out by following the link.Solid works

  BeantwoordenVerwijderen
 13. I like your all post. You Have Done really good Work On This Site. Thank you For The Information You provided. It helps Me a lot. It Is Very Informative Thanks For Sharing. I have also Paid This sharing. I am ImPressed For With your Post Because This post is very beneficial for me and provides new knowledge to me. This is a cleverly
  written article. Good work with the hard work you have done I appreciate your work thanks for sharing it.
  It Is very Wounder Full Post.
  edraw max crack
  edraw max crack
  edraw max crack
  edraw max crack
  edraw max crack

  BeantwoordenVerwijderen
 14. It is time to establish some longer-term goals and it is time to be happy.
  I have learned this post, and if I can only recommend some questions or recommendations.
  You may be able to write the next articles on this subject.
  I want to learn more stuff about it!
  megasync pro crack
  avast pro antivirus crack
  teamviewer crack
  wondershare filmora crack

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hello Dear, I love your site. Many thanks for the shared this informative and interesting post with us.
  Imageburn Crack

  BeantwoordenVerwijderen
 16. I enjoyed reading
  you will be a secretary. I will definitely tag your blog
  and eventually he returns from then on. This excellent site definitely has all the information I have
  was required in connection with this case and I did not know who to ask.
  sony vegas pro crack
  avast driver updater crack
  bluestacks premium offline rooted crack

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Thanks for writing this excellent article for us.
  I have gained good stuff from this website.
  I am looking forward to your next article.
  Not only that, but I am happy to share this post with my friends. Keep it up.

  revo uninstaller pro crack
  revo uninstaller pro crack
  revo uninstaller pro crack
  revo uninstaller pro crack
  revo uninstaller pro crack
  revo uninstaller pro crack
  revo uninstaller pro crack
  revo uninstaller pro crack

  BeantwoordenVerwijderen

 18. Your Post is very great and I really appreciate your Post.
  https://crackedway.com/vinylmaster-cut-crack/

  BeantwoordenVerwijderen

 19. I’ve been surfing on the web more than 3 hours today, yet I never found any stunning article like yours.
  It’s alluringly worth for me.
  As I would see it, if all web proprietors and bloggers made puzzling substance as you did.
  the net will be in a general sense more beneficial than at whatever point in late memory.

  wise registry cleaner pro crack
  winx dvd ripper platinum crack
  figrcollage crack
  aiseesoft fonetrans crack
  advanced identity protector crack
  jriver media center crack

  BeantwoordenVerwijderen
 20. I am very thankful for the effort put on by you, to help us, Thank you so much for the post it is very helpful, keep posting such type of Article.
  Abelssoft SSD Fresh Crack
  FastStone Capture Crack

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Here at Karanpccrack, you will get all your favourite software. Our site has a collection of useful software. That will help for your, Visite here and get all your favourite and useful software free.
  karanpccrack
  AVG PC TuneUp Crack

  BeantwoordenVerwijderen
 22. I am very impressed with your post because this post is very beneficial for me and provide a new knowledge to me. this blog has detailed information, its much more to learn from your blog post.I would like to thank you for the effort you put into writing this page.
  I also hope that you will be able to check the same high-quality content later.Good work with the hard work you have done I appreciate your work thanks for sharing it. It Is very Wounder Full Post.This article is very helpful, I wondered about this amazing article.. This is very informative.
  “you are doing a great job, and give us up to dated information”.
  bitdefe-crack/
  cyberlink-power-crack/
  ashampoo-winoptimizer-crack/
  bitdefender-crack/
  dvd-crack/
  xmedia-recode-crack/

  BeantwoordenVerwijderen