donderdag 22 januari 2015

Canicross: wat is de beste heupgordel?Tijdens de 9 jaar die we inmiddels al canicrossen hebben we een groot aantal verschillende heupgordels uitgeprobeerd en voor degenen die nog op zoek zijn naar het meest geschikte model volgt hier een overzicht.

Gordels zonder beenbandjes

Op deze foto uit onze beginperiode zie je de meest eenvoudige gordel, zonder beenbandjes. Dit type gordel wordt door verschillende merken geleverd, is goedkoop en vaak bij gewone dierenwinkels te koop als hulpmiddel om hands free te wandelen. Het grootste nadeel is dat de gordel in de onderrug trekt en dat kan bij een flink trekkende hond erg onprettig zijn en rugklachten veroorzaken. Op de foto is goed te zien dat dit meer een ruggordel is dan een heupgordel. Eigenlijk is deze gordel alleen geschikt voor mensen die een hond hebben die niet of nauwelijks trekt, mensen die een heel sterke rug hebben of dames die in een hardlooprokje willen canicrossen.

Gordels met beenbandjes:
Multifunction belt - Skijor belts and Musher belts

Zero DC
Zero DC Multi Function Belt: de hierboven afgebeelde gordel is eigenlijk meer bedoeld voor trektochten met je hond. Door middel van de beenbandjes blijft hij goed laag op de heupen/billen en voel je de trekkracht dus op de juiste plaats, alleen wel via een vrij smalle band wat bij een sterke hond niet erg comfortabel aanvoelt. De band lijkt redelijk breed maar in het brede gedeelte loopt een smalle band waaraan getrokken wordt. Sommige mensen hebben bij dit type last van het afzakken van de gordel tijdens het lopen. Het zakje is prettig voor sleutels en er past makkelijk een telefoon in. De overige dingen waarmee de gordel wordt geleverd zijn meer bedoeld voor wandeltochten en bewegen bij het canicrossen teveel op en neer zodat je ze er al snel afhaalt. Deze gordel is een aanrader voor mensen die een niet te sterke hond hebben en een betaalbare gordel zoeken die ook handig is bij wandeltochten. Ik vind het een fijne gordel voor trainingen waarbij de hond veel stukken losloopt maar heb hem ook gebruikt voor nachtwedstrijden omdat de accu van mijn hoofdlamp mooi in het zakje past.

Onderstaande canicrossgordel van Zero DC heeft een bredere band en is verder vergelijkbaar met de Multifunction Belt alleen in dit geval zonder zakje. Ik heb deze gordel niet getest dus kan alleen aannemen dat hij goed functioneert.Manmat
De gordel van Manmat die hieronder te zien is, verdeelt de krachten goed over je billen mits deze optimaal is afgesteld. Nadeel is dat de bandjes soms wat slijtage aan kleding veroorzaken en dat de bandjes via het kruis lopen waardoor (vooral bij mannen) het een en ander in de verdrukking kan komen als de bandjes iets te strak staan. Verder is de gordel goedkoop en sterk.Gordels met een netje/broekjeDit type gordel is verkrijgbaar van 3 verschillende merken: Gens de la montagne (op de foto's hierboven), Non Stop en Zero DC. Wij hebben de versie van Gens de la montagne, een Frans merk dat helaas in Nederland niet verkrijgbaar is. Bestellen via internet heeft als nadeel dat er niet gepast kan worden en dan is de keuze tussen maat S, M en L soms lastig. Onze ervaring is dat maat S alleen voor kinderen en heel tengere loopsters geschikt is en maat L voor de echte grote maten. Iedereen die daar tussen valt, kan het best een M bestellen. Wie wil passen, kan naar een wedstrijd in Belgie gaan (bij de BCF) waar meestal wel een aantal gordels te koop zijn.

Als de krachten goed verdeeld worden over de heupen en billen zit een netje erg prettig, maar daarvoor moeten de riempjes goed zijn afgesteld. Dat laatste is niet vanzelfsprekend omdat de krachten door de meeste gordels standaard hoog worden overgebracht en dus de onderrug belasten. In de normale positie komt de meeste trek bovenin en dus op je onderrug. De gordel kan worden bijgesteld door de bovenste riempjes een aantal keren door de beenbandjes te lussen.

Het model van Non Stop heeft een haak aan de buikzijde waar de riem aan moet worden bevestigd. Dit vind ik geen prettig systeem, de lijn kan niet meebewegen in bochten waardoor je als het ware aan je heupen de bocht in wordt getrokken. Daarnaast kan de lijn van de haak afschieten (bijvoorbeeld bij een val) waardoor je hond losraakt. Een ring die heen en weer kan meebewegen vind ik veel prettiger als bevestiging voor de lijn en als een paniekhaak verplicht is (bij sledehondenwedstrijden) kun je die altijd zelf monteren.

Het netje van Zero DC is vergelijkbaar met dat van Gens de la Montagne maar de nieuwste versie is hierop een verbetering. Deze is makkelijker af te stellen zodat je niet (of minder) hoeft te klussen en experimenteren om de juiste krachtverdeling te krijgen.
SPEEDY canicross belt - Skijor belts and Musher belts
Dit netje is verkrijgbaar in de maten S tot en met XL en bij verschillende winkels (webshops) in Nederland te koop.


Gordels met beenbandjes en extra buikband

Non Stop Running Belthttp://www.innerwolf.co.uk/media/catalog/product/cache/1/image/8b0c80d8bcca0845d54e56e0b09089e5/n/o/non_stop_running_belt.jpg


Deze gordel van Non Stop draagt erg prettig, de trekkracht komt mooi laag en hij is makkelijk in te stellen voor verschillende maten. Er is ook een versie voor kinderen/junioren maar bijna elke volwassene kan deze gordel gebruiken. Bij mij zouden de beenbandjes iets strakker mogen en voor mensen met dunne benen is het juniorenmodel misschien beter geschikt. De gordel draagt prima en veroorzaakt geen slijtage aan kleding (dure compressietights zijn nogal kwetsbaar). Van anderen hoor ik wel dat ze wat moeten wennen aan de lage trek of toch moeite hebben met het vinden van de juiste afstelling. Misschien is deze gordel dus niet voor iedereen ideaal, maar voor mij is hij bijna perfect. Enige nadeel is de wat hoge prijs en het zakje had wat groter gemogen. Met een sleutel, een duinkaart of ID-kaart en een poepzakje zit het al vol en een telefoon krijg je er moeilijk bij.
 
CaniX: dit is een model dat door een Italiaanse canicrosser wordt gemaakt. Het bijzondere is dat het elastiek al zit verwerkt in de heupgordel zodat je ook met een gewone lijn kunt canicrossen (als de wedstrijdleiding daar toestemming voor geeft). Nadeel is dat het elastiek vrij zwaar is en op en neer beweegt als je hond niet voldoende trekt. In de bochten worden je heupen ook bij deze gordel meegetrokken omdat de bevestiging op een vast punt in het midden zit, niet prettig. Laatste minpuntje is het 'inlegkruisje' dat tussen je benen zit om je kruis te beschermen, goed bedoeld maar bij een systeem zoals dat van de Non Stop gordel heb je dat allemaal niet nodig.
Persoonlijke favorieten:
1 de Non Stop Running Belt
2 het netje van Gens de la Montagne, netjes staan wat minder mooi (luierbroekje effect) en mogelijke slijtage aan kleding. Netje van Zero DC heb ik niet getest maar waarschijnlijk een goed alternatief
3 de Zero DC Multi Function Belt (zonder alle frutsels)

Foto van een wat mij betreft minder geschikt type gordel waar de trek vrij hoog komt en je onderrug dus meer belast wordt. De lijn zit bovendien aan een vast punt bevestigd zodat je heupen mee worden getrokken in de bochten:
Geen opmerkingen:

Een reactie posten